- 1 paket agar2 strip (35 gram) -rendam dalam 1/2 jam dan toskan
- 1.75 liter air
- 9 sudu besar gula
- 1 helai daun pandan - disimpul
- 6 biji telur - simpankan 1 kuning telur utk dimasukkan ke dalam kuah
- 1 tin fruit cocktail
- pewarna
- esen vanila
Untuk Kuah
- 1 tin susu cair
- 2 tin air (guna tin susu cair)
- 7 sudu besar gula ~ ikut citarasa, kalau suka manis tambah sendiri ya..
- 2 sudu besar tepung kastard
- 1 biji kuning telur yg diambil dari 6 biji telur td
- 2 helai daun pandan ~ disimpulkan
- 1/2 sudu kecil garam
CARA_CARA
- Masak agar2 bersama air, gula dan daun pandan hingga mendidih. Bila dah mendidih masukkan pewarna dan esen vanila mengikut citarasa masing2.
- Kacau sebati.
- Pukul dulu 6 putih telur hingga menjadi kembang (kalau terbalikkan mangkuk tu tak tumpah) baru dimasukkan 5 kuning telur satu persatu sambil dipukul lagi hingga betul2 kembang dan gebu.
- Tuangkan adunan agar2 kedalam adunan telur dan kacau dengen mixer hingga sebati.
- Masukkan kedalam acuan yg telah diletakkan fruit cocktail. Fruit cocktail ini boleh juga diletakkan begitu saja dalam mangkuk berisi puding ni ketika nak makan..
- Biarkan sejuk
- Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masaklah hingga mendidih.
- Kuah ini hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul.
- Bila dah mendidih, tutup api dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk masukkan dalam peti ais.
nanti kite buat :)
ReplyDelete