- 20 - 24 gram agar-agar
- 4 cawan air
- 1/2 cawan gula
- 1/2 tin susu pekat manis
- esen vanila
- 2 pewarna- merah @ hijau @ biru @ kuning
Bahan kisar:
- 1 cawan santan
- 1 biji telur
- 6 keping roti
- 1/2 cawan air
- Masak agar-agar bersama 4 cawan air
- Apabila agar-agar telah hancur, masukkan gula, susu dan bahan kisar tadi
- Kacau sehingga sebati
- Masukkan garam dan esen vanila
- Kacau dan bahagikan agar-agar kepada 3 bahagian
- Masukkan pewarna berlainan bagi setiap bahagian dan kacau rata
- Lapiskan dengan perlahan-lahan adunan pertama ke dalam loyang secara berselang seli dengan adunan kedua dan dan ketiga mengikut citarasa masing-masing
- Biarkan adunan keras sebentar.
- Sejukkan dalam peti sejuk dan boleh potong
No comments:
Post a Comment