Tuesday 13 December 2011

Puding Buih

 



  • 1 paket agar2 strip (35 gram) -rendam dalam 1/2 jam dan toskan
  • 1.75 liter air
  • 9 sudu besar gula
  • 1 helai daun pandan - disimpul
  • 6 biji telur - simpankan 1 kuning telur utk dimasukkan ke dalam kuah
  • 1 tin fruit cocktail
  • pewarna 
  • esen vanila

        Untuk Kuah
  • 1 tin susu cair
  • 2 tin air (guna tin susu cair)
  • 7 sudu besar gula ~ ikut citarasa, kalau suka manis tambah sendiri ya..
  • 2 sudu besar tepung kastard
  • 1 biji kuning telur yg diambil dari 6 biji telur td
  • 2 helai daun pandan ~ disimpulkan
  • 1/2 sudu kecil garam

      CARA_CARA 

  1. Masak agar2 bersama air, gula dan daun pandan hingga mendidih. Bila dah mendidih masukkan pewarna dan esen vanila mengikut citarasa masing2. 
  2. Kacau sebati.
  3. Pukul dulu 6 putih telur hingga menjadi kembang (kalau terbalikkan mangkuk tu  tak tumpah) baru dimasukkan 5 kuning telur satu persatu sambil dipukul lagi hingga betul2 kembang dan gebu.
  4. Tuangkan adunan agar2 kedalam adunan telur dan kacau dengen mixer hingga sebati. 
  5. Masukkan kedalam acuan yg telah diletakkan fruit cocktail. Fruit cocktail ini boleh juga diletakkan begitu saja dalam mangkuk berisi puding ni ketika nak makan.. 
  6. Biarkan sejuk
        Cara-cara membuat kuah.
  1. Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masaklah hingga mendidih. 
  2. Kuah ini hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul. 
  3. Bila dah mendidih, tutup api dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk masukkan dalam peti ais.

1 comment: