Friday 17 February 2012

Spageti


  • 1 bungkus spageti
  • Sedikit minyak masak (untuk menumis)
  • 1 cawan daging kisar
  • 50 g cendawan butang
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 sudu heavy cream
  • Sedikit garam & gula (ikut kesesuaian rasa)
  • Sedikit lada sulah & lada hitam

Cara-cara

  1.   Mula2 panaskan air untuk merebus spageti. Tunggu hingga spageti lembut dan masak.
  2.  Tumiskan bawang putih, bila dah agak wangi masukkan pula daging kisar dan cendawan butang.   Tumis sehingga daging empuk.Bila dah empuk, masukkan prego cambell dan kacau hingga sebati.
  3. Masukkan pula heavy cream dan gaul lagi hingga benar2 masak.
  4. Taburkan pula lada hitam dan lada sulah. Sedia untuk dihidang..

Aiskrim Tiramisu

 
  • 1 bungkus biskut marie perasa coklat
  • 250g cream cheese
  • 1 liter whipping cream
  • gula (ikut citarasa)
  • air bancuhan koko pekat
  • serbuk koko untuk hiasan

Cara-cara

  1. Satukan cream cheese, whipping cream dan gula. Pukul hingga kembang (sehingga menjadi krim)
  2. Celupkan biskut marie ke dalam bancuhan koko dan susun biskut marie yang dicelup tadi ke dalam bekas.
  3. Setelah itu letakkan satu lapisan krim yang telah dipukul tadi ke atas biskut dengan rata. Ulang proses sehingga menjadi tiga lapisan atau lebih.
  4. Bila semua bancuhan telah habis dan bahagian atas disapu rata, hias kan dengan taburan koko di atasnya.
  5. Setelah siap, simpan di dalam peti sejuk beku.